Försvarsmaktens undervattenfarkost-jakt anno 2014

Under fredag den 14 november höll statsministern, försvarsministern och den svenske Överbefälhavaren en presskonferens med skarpa ord om läget och kränkningarna av svenskt vatten. Man säger sig ha bevis på att det förekommit undervattenaktivitet i den svenska skärgården. Statsministern bedömer uppgifterna från försvarsmakten som helt säkra och säger att han inte har någon som helst anledning att ifrågasätta uppgifterna.

Sverige vill inte utpeka något land då man menar att man inte vet det med all säkerhet men man skickar starka varningar via presskonferensen till det land som kränkt svenskt vatten. Tidigare har internationella medier spekulerat kring att det var Ryssland som låg bakom undervattenaktiviteten, men från ryskt håll förnekar man att man ska ha befunnit sig på svenskt vatten. Ännu finns inga konkreta fakta kring händelserna även om vissa bildbevis visats upp av försvarsmakten.

Efter en veckas stort påslag lade man ner jakten på främmande undervattenfarkoster. Från försvarsmaktens sida menar man att det man sökte i Stockholms skärgård inte längre fanns kvar när man lade ner operationen. Höstens stora uppmärksammade händelse kring ubåts-jakten har istället försatt Sverige i en ett mycket allvarligare försvarsläge där ett speciellt försvars- och säkerhetsråd kommer sättas in, enligt statsminister Stefan Löfven.

En försvarskonsult som vi varit i kontakt med, men vill vara anonym, säger att det svenska försvaret inte har rätt teknologi för att kunna avgöra från vilket land en ubåt kommer ifrån och inte heller verkar intresserade av det då man tidigare tackat nej till den typen av utbildning och utrustning. Konsulten menar att höstens kränkningar hade kunnat förebyggas om försvaret hade varit öppet för tillgänglig teknologi.

(artikeln är uppdaterad)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s