Liberalernas politik ligger till grund för forskningsfusket

liberalernasledare

Under åren som Lars Leijonborg och Jan Björklund varit partiledare för Folkpartiet lades grunden för dagens fusk inom forskarvärlden. Dels beror det på den förda politiken för att minska antal högskolor och universitet och dels på girigheten att politiker ska ha kontroll över forskarvärlden.

Det kommer egentligen inte som en förvåning att Karolinska Institutet (KI) drabbats av forskningsbedrägeri och att KI’s styrelseordförande försvarar sig med näbbar och klor för att rentvå sig från anklagelserna.

Liberalernas (fd Folkpartiet) partiledare har under ett drygt decennium gjort allt för att bygga en grund för det som idag kommer fram i dagsljuset. Med Leijonborg och Björklund som utbildningsministrar har de strävat efter att minska forskningen och antalet forskningsställen, vilket lett till att färre forskare och universitet kan ansöka om forskningspengar och eftersom det stått högre summor på spel så har man bevisligen varit beredd att gå över lik för att få dessa forskningspengar.

Man har vidare gjort om systemet i Sverige så att politikerna får mycket mera makt över forskningen i Sverige. Den dåvarande universitetskanslern Anders Flodström avgick i protest mot detta och Sverige prickades av ENQA (Europeiska Kvalitetsnämnden för Högskolor och Universitet) med uppmaning till Björklund att återge forskningen dess frihet. Att ett parti som kallar sig liberalt strävar efter att minska forskningsfriheten väcker därför ett stort frågetecken över dess liberalism. Björklund vägrade ändra sig och Sveriges Universitet och Högskolor uteslöts därmed från ENQA (beskedet kan läsas här).

Det internationella förtroendet för det svenska utbildnings- och forskningsväsendet är allvarligt skadat och med dagens bevis på fusk och bedrägeri vid flera högskolor och universitet så kan man härleda detta direkt till Liberalernas förda skol- och utbildningspolitik.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s