Ta kollektivtrafiken i Skåne som exempel.

Brukar du undra varför tåget är försenat?

Det är många som pendlar och många som lyft frågan om vad som är rimligt antagande när vi pratar om kollektivtrafik.

För trafik inom Region Skåne har följande operatörer lagt bud, och förlorat. SJ, Transdev, Keolis, MTR, Go Ahead och Svenska tågkompaniet.

Arriva gick segrande ut och har fått förtroende fram till December 2026. Det nya kontraktet är värt drygt fem miljarder kronor på åtta år.Det är samma bolag som var operatör för Östergötland och Jönköpings län och som avslutade sitt kontrakt tre år in i ett tioårigt åtagande på grund av räknefel.

Skärmklipp II.JPG

Detta modus operandi har blivit rutin för den statliga tyska aktörens företagande i Sverige. Trots en välbärgad ägare står man inte för sina egna kalkyler och åtaganden utan skickar över notan till skattebetalarna.

För att spara pengar lät operatören kvaliteten rasa. Konsekvensen blev att resenärerna flydde och kollektivresandet störtdök.

Trafiken upphandlades på nytt, en ny operatör (Keolis) tog över och har sedan dess fått resenärerna att återvända till bussarna och vända utvecklingen uppåt igen.

Bara något år tidigare hoppade Arriva även av tätortstrafiken i Malmö – återigen sedan man inte fick ekonomin att gå ihop och lät kvaliteten rasa. För tydlighets skull är det viktigt att påpeka att Arriva inte begick något avtalsbrott.

Enligt Johan Åhlander, vd på Arriva Sverige AB, siktar bolaget nu in sig på en mer rationell tågdrift i Skåne genom att försöka få ta över även driften av Öresundstågen. Den trafiken sköts idag av Transdev.

Den kommande anbudstriden om Öresundstågen avgörs i juni 2018 och gäller driften från december 2019.

Det nya kontraktet med Skånetrafiken innebär att Arriva får fortsätta att köra tågen under ytterligare åtta år från den 9 december 2018. Under den tiden ska Pågatågen också börja trafikera Lommabanan och den så kallade Malmöringen.

Det är Skånetrafiken som står för kontraktet med Arriva, men även länstrafikbolagen i Blekinge, Halland och Kronoberg är medbeställare.

Specificerade mål:

År 2020 ska minst 80 procent av kunderna  vara nöjda eller mycket nöjda. Delmål 2017: Minst 76 procent nöjda kunder. Utfall: 62% för 2014.

Medborgarnas tillgänglighet till arbete ska öka. Målet är att minst 91,5 procent av skåningarna ska erbjudas minst tio dagliga (vardagar) resmöjligheter till någon av regionens tillväxtmotorer (regionala centrum) med en restid på maximalt 60 minuter.

Utfall:  90,2% för 2014.

Nöjdkundkvalitén summerades enligt nedan. Målet för 2020 är 80%.

2014: 62 % – 2015: 58% – 2016: 56% – 2017: 51%. Trenden är föga hoppfull.

Visserligen lider tågen förseningar även eftersom det springer folk över området, att underhållet varit eftersatt under många år och att olika arbetsinsatser är lagda på entreprenad utan att någon är övergripande ansvarig.

En annan viktig faktor är att tåg som är ”i tid” alltid har företräde mot andra som hamnat utanför sitt ordinarie tågläge. På samma sätt måste godstrafik lämna företräde åt persontrafik.

Vad är det då för produkt vi köper egentligen?

Som resenärer får vi kanske finna oss i att operatören kan ställa in tåg, dra ner på kapacitet lite inom ramen för sin lönsamhet, mer än att uppnå de kvalitetsmål som man upphandlat, om man nu har upphandlat dessa nivåer som man aviserat.

Skärmklipp.JPG

Dock skall tilläggas att det görs mycket för att öka möjligheterna för dig, som resenär, att ta ett mer miljövänligt alternativ. Med ett bredare nät hade fler kunnat ta aktiva miljöval.

Sverige behöver en pålitlig, hållbar och tydlig kollektivtrafik tillgänglig för alla.

Inte bara i Skåne!

 

James Brocka

Partisekreterare, samt talesperson för trafikfrågor hos Socialliberalerna

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s